EM i friidrott

Europamästerskapen i friidrott kommer 2014 att anordnas i Zürich i Schweiz. Precis som alltid kommer det att bli ett evenemang som lockar Europas allra bästa idrottsutövare. Du kan läsa på arrangemangets officiella hemsida för att skaffa dig information om idrottare såväl som biljetter.

klar i startblockenEuropamästerskapen i friidrott närmar sig och många väntar sig intressanta tävlingar. En av de mest populära delarna av Europamästerskapen i friidrott är löpgrenarna. Själva tävlingsformen fascinerar publiken på ett sätt som många av de andra grenarna inte gör på samma sätt. Detta eftersom idrottarna löper tillsammans och det blir en särskild sorts tävlingsstämning.

I Europa är annars höjdhopp en väldigt populär gren. Det beror främst på att de flesta av världens absolut bästa höjdhoppare kommer från just Europa. Även om man ser historiskt har nästan alla som innehar rekorden för att ha hoppat högst tävlat för något europeiskt land.

En del föredrar att kolla på sprintgrenarna och speciellt 100 meter. Loppen är verkligen spännande men det finns en nackdel – de tar slut väldigt fort. Därför är också grenarna inom långdistanslöpningen populära. Den mest krävande är så klart maraton som också är den längsta. En av de absolut främsta maratonlöparna är Mo Farah. Av många spelsidor ses han som andrahandsfavorit till att vinna även det klassiska Londonmaratonet. I EM kommer Mo Farah antagligen att vara storfavorit på långdistans och därmed ha de lägsta oddsen. Han har nämligen inte enbart erfarenhet av maratonlöpning utan också när det kommer till kortare distanser som 5000 och 10 000 meter.

Nyligen fick dock Mo Farah något av ett bakslag. Efter att ha gått i mål som tvåa efter New Yorks halvmaraton kollapsade han. Publik och funktionärer blev snabbt oroliga särskilt eftersom att han även förlorade medvetandet. Nu ska det vara bättre med Farah och förmodligen kommer det inte påverka hans chanser i EM. En förklaring kan ha varit det kalla vädret då kvicksilvret i termometern just låg över nollstrecket.