Friidrottsgrenar som kan strykas från OS

De olympiska spelen tillhör de största evenemangen i världen. För många friidrottare är det sommar-OS som är målet för satsningen, och spelen lockar miljarder tv-tittare över hela världen. I framtiden kan vi dock få se en förändring av traditionerna. IOK, Internationella Olympiska Kommittén, har nämligen fört diskussioner om att plocka bort några friidrottsgrenar från programmet för att ge plats åt nya sporter.

Det är framför allt fem grenar som verkar ligga i farozonen: tresteg, 200 meter, 10 000 meter, kula och 20 kilometer gång för herrar. I tresteg har Sverige haft stora framgångar under Christian Olssons storhetstid, som nådde sin topp på karriären under sommar-OS 2004 i Aten. Då tog han guld och tresteg blev något av en favoritsport för många svenskar. En annan gren med många profiler är 200 meter, där först amerikanen Michael Johnson och sedan jamaicanen Usain Bolt har firat stora triumfer. Om IOK:s planer går igenom kan Bolt och de andra 200-meterslöparna behöva koncentrera sig på andra grenar.

Anledningen ska framför allt vara att ge plats åt nya grenar och sporter. Antalet aktiva idrottare växer för varje år, och det finns inte obegränsat med kapacitet för att låta alla utövare tävla under de olympiska spelen. Det innebär att vissa friidrottsgrenar kan få stryka på foten.