Systrarna Kallur

Susanna och Jenny Kallur hör till Sveriges mest framgångsrika friidrottare under de senaste decennierna. De har inte bara varit lagkamrater i landslaget; de är också tvillingsystrar. De har följt varandra åt genom karriären och lyckats uppnå stora framgångar under en längre tid.

Skador har gjort att de senaste åren har varit fyllda med mer rehabilitering och mindre tävlande, och Jenny valde att lägga av 2011. Susanna fortsätter däremot sin elitsatning och siktar på att vara tillbaka till säsongen 2015.

Systrarna föddes i New York 1981 in i en idrottsfamilj. Pappa Anders spelade då i New York Islanders i NHL och det var anledningen till att systrarna föddes på amerikansk mark. Snart gick dock flyttlasset tillbaka till Sverige och familjen bosatte sig i Falun, där de fortfarande bor kvar när det inte är tävlingar. Under sina karriärer har båda specialiserat sig på 100 meter häck. Susanna har varit den mer framgångsrika av de två med ett EM-guld på distansen under EM 2006 i Göteborg. Hon har också slagit världsrekord på 60 meter häck inomhus med 7.68 sekunder.

Jennys meritlista är också lång. Hon har tagit totalt åtta SM-guld och har en silverplacering på 60 meter häck på inomhus-EM i Madrid 2006 som största internationella framgång. Då kom hon tvåa bakom syster Susanna som tog hem guldet.