Mångkamp

Mångkamp har kallats för den ultimata friidrottsutmaningen eftersom den kräver att deltagaren ska behärska en rad olika moment. Medan en sprinter eller en höjdhoppare specialiserar sig med träning på en enda gren måste en mångkampare träna på flera olika sätt. Ändå har mångkampen aldrig nått samma höga status som de individuella grenarna när det kommer till medialt fokus. Det är först de senaste åren med stora svenska framgångar som tv-publiken har tagit mångkampen till sitt hjärta.

Mångkampen kommer i flera olika varianter och former. Herrarna tävlar i tiokamp, där deltagarna tävlar i 100 meter, 400 meter, 1500 meter, 110 meter häck, höjdhopp, stavhopp, längdhopp, kulstötning, diskus och spjutkastning. Damerna tävlar ofta i sjukamp som stryker fyra av grenarna men lägger till 200 meter och 800 meter. Båda grenarna är OS-sporter där tävlingarna sprids ut under flera dagar för att ge deltagarna en ärlig chans att återhämta sig efter varje moment.

Den svenska mångkampen har under det senaste decenniet helt dominerats av Carolina Klüft. Hon slog igenom på världsscenen 2003 under VM i Edmonton när hon tog guld som 20-åring. Därefter blev det ytterligare två VM-guld och ett OS-guld under en kort men intensiv karriär innan hon la spikskorna på hyllan som 29-åring.