Meraf Bahta

När Meraf Bahta tog guld på 5000 meter i EM i Zürich 2014 var det Sveriges första friidrottsguld i en långdistansgren på lång tid. Bahta har därmed redan blivit en av de mest framgångsrika löpprofilerna inom svensk friidrott tack vare succén i EM och två SM-guld.

Bahta kommer ursprungligen från Eritrea, ett land med stark löptradition, och bosatte sig i Sverige 2008. Då var Bahta 19 år och ett löparlöfte med stora förväntningar på sig.

I och med guldet 2014 infriade hon mångas förhoppningar om en ny era i Sveriges långdistanslöpande. Vägen har dock varit kantad av utmaningar och missöden. Redan 2013 var hon tillräckligt bra för att kvala in till VM i Moskva, men eftersom hon saknade svenskt uppehållstillstånd fick hon inte representera landet i mästerskapet. Hon fick ett erbjudande om att springa för Eritrea, men hon valde att skjuta upp sin mästerskapsdebut till 2014. Det blev en stor succé när hon sprang hem guldet i sin gulblåa dräkt.

Nu är siktet inställt på OS i Rio de Janeiro 2016 där hon siktar på nya medaljer. 5000 meter är Bahtas favoritgren, men hon har också tävlat på andra distanser. År 2012 tog hon SM-guld i stafetten på 1500 meter tillsammans med sina klubbkamrater i Hälle IF.