Usain Bolt

Det råder delade meningar om vem som är den bäste friidrottaren genom alla tider. Ett namn som brukar nämnas i diskussionen är Usain Bolt. Han slog igenom med dunder och brak under slutet av 00-talet när han vann flera tävlingar med stor marginal.

Det började i OS i Peking 2008, där han vann både 100 och 200 meter med flera tiondelar. Han följde upp det med guld på samma distanser i VM 2009 för att sedan göra om bedriften under London OS-2012.

Bolt har också stått för flera världsrekord. Under VM i Berlin 2009 slog han till med tiden 9.58 sekunder på 100 meter, vilket är det snabbaste som någon människa någonsin sprungit på den distansen. Han har också den näst snabbaste tiden genom tiderna med 9.63 sekunder. På 200 meter satte han världsrekord med 19.19 sekunder under samma mästerskap.

Bolt kommer från Jamaica som har en stark sprintertradition. De har vunnit guld på stafettdistansen 4 x 100 meter i flera mästerskap, där Bolt har varit en viktig del varje gång. Totalt har det, i kombination med förstaplaceringarna i de individuella grenarna, gett Usain Bolt åtta VM-guld och sex OS-guld. Med det har inte bara blivit en av Jamaicas mest framgångsrika idrottare någonsin, utan också den mest flest mästerskapsguld i rad i sprint.