Kulstötning

Kulstötning är en anrik friidrottsgren som har haft en självklar plats på det olympiska programmet ända sedan starten 1896. Själva sporten är dock mycket äldre än så, även om det är svårt att datumbestämma dess ursprung. Då handlade sporten om att kasta en sten eller kula så långt som möjligt. I dag är kulstötning betydligt mer reglerat än så med ett regelverk som varje deltagare måste iaktta om man vill undvika diskvalificering.

Det är exempelvis inte tillåtet att använda underhandskast eller låta kulan vila någon annanstans än vid nacken. En kulstötare får inte heller använda handskar för att förbättra greppet om kulan. Stöten sker i en avsedd ring som är försedd med en stoppkloss för att förhindra deltagarna att trampa över linjen. Ett övertramp leder till att stöten inte mäts och det blir istället ett kryss i protokollet.

Dagens världsrekord i kulstötning har ett kvarts sekel på nacken för både herrar och damer. I herrarnas kategori är det amerikanen Randy Barnes som är rekordhållare med sin stöt på 23.12 meter år 1990. På damsidan heter rekordhållaren Natalya Lisovskaya och hennes bästa rekordstöt mätte 22.63 meter. Då ska det noteras att damerna stöter en något lättare kula än herrarna. De svenska framgångarna inom kulstötningen stod främst Jimmy Nordin för. Han dominerade grenen i Sverige i början av 2000-talet och tog hem sju SM-guld.